POLARİZE GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ İLE İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER

15-06-2020 16:03
POLARİZE GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ İLE İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER
Polarize güneş gözlüklerinin amacı su, kar ve cam gibi parlak yüzeylerden yansıyan parıltıyı en aza indirgemektir. Parlama cisimlerin gerçek renklerini bozarak algılamayı zorlaştırır. Polarize güneş gözlükleri araba kullanırken ve bazı sporlarda daha keskin bir görüş sağlayarak potansiyel tehlikeleri minimuma indirirler.

#Polarize Güneş Gözlüğü Camları

Hangi maddeden yapıldığına bağlı olarak polarize camlar çok çeşitli renklerde olabilir. Koyu renkler daha üst seviyede polarizasyon sağlar.

Güneş ışığı farklı yönlere doğru yansıyabilir ya da soğurulabilir. Su, toprak ya da bir arabanın tepesi gibi yatay yüzeylerden geri yansıyan güneş ışığı benzer şekilde yatay olarak yansır.

Bu yansıma görüşte rahatsızlık yaratan bir parıltı kaynağına dönüşür. Hatta geçici    anlık körlüğe bile neden olabilir. Bu da özellikle araba kullanırken çok tehlikeli bir duruma dönüşebilir.

Polarize camlar sadece dikey ışınların geçmesine olanak tanıyan lamine bir filtre ile kaplıdır. Bu filtre yatay ışınları bloklayarak parlamayı elimine eder.

En çok kullanılan polarize cam renkleri gri ve kahverengidir. Ancak üreticisine bağlı olarak pek çok başka renkte de olabilir. Yeşil ve sarı diğer iki popüler renktir.

İyi kaliteli gözlük markalarının kolleksiyonlarında mutlaka polarize camlı çeşitler var. Polarize camların polarize olmayan camlara karşı avantajları:

  1. Görüş kalitesini arttırır
  2. Kontras ve netlik algılamasını arttırır
  3. Gözde oluşabilecek gerginliği azaltır
  4. Renklerin gerçek görünümleri ile algılanmasını sağlar
  5. Yansımayı azaltarak parlamayı önler

#Dezavantajları

Güneş ışığı ve parlamayı hayatından çıkartmak isteyenler için polarizasyon en iyi seçenektir. Fakat bu camları kullanamayanlar da vardır.

Sebep ister psikolojik ister nörolojik olsun, bazı kimselerde polarize camların baş dönmesi ve oryantasyon bozukluğu yaptığı hata sanal bir 3D efekte neden olduğu da söylenir.

Bu kimselerde büyük ihtimalle göz gerisindeki fotoreseptör hücreleri dikey ışınları pek çoğumuzdan daha farklı algılarlar. Bu gibi durumlarda koyu renkli normal camlar en iyi çözüm olacaktır.

Çalışanların likit kristal bir ekrandan dijital rakamları okumalarını gerektiren bazı iş kolları vardır. Bu gibi durumlarda polarize camlar rakamların görünürlüğü açısından kullanılmamalıdır.

 

 

#Camlarınızın Polarize Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Eğer camlarınızın polarizasyonundan emin değilseniz :

 

 

  1. Bir gözlükçüye girip raftan bir polarize güneş gözlüğü alın
  2. Kendi gözlüğünüzün camını dükkandaki gözlükle 90 derece açıya getirin
  3. Birleştirilmiş camlar koyulaşır ve neredeyse siyaha dönerse gözlükleriniz polarize demektir.




IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.